Idealne
ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą
wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z
pewnością będzie hitem świątecznych spotkań przy kawie w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopty
makowe:
7
jajek
200g
cukru
180g
maki pszennej
1/2
szklanki maku
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
czubata łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
Masa
serowa:
1
szklanka cukru pudru
200g
masła extra
2
łyżki cukru wanilinowego
1/2
szklanka mleka
3
łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
500ml
śmietany 36%
1
łyżeczka żelatyny
3
łyżki mleka
600g
gęstego dżemu porzeczkowego
wiórki
czekoladowe
kolorowe
perełki
Wykonanie:
1.
Biszkopt makowy:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej
ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak.
Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy
23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut.
2.
Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do
napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie
wymieszać, wystudzić. Masło z
cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami serek waniliowy i
cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie
wymieszać i podzielić na trzy równe części.
3.
Bita śmietana:
Mikserem
ubić śmietanę na sztywno, dalej ubijając dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę
zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) ,
dokładnie wymieszać szpatułką.
4.
Składanie tortu:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną
część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować 1/3 dżemu,
wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć
resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki
ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi
perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz