piątek, 14 grudnia 2018

Wigilijna kolorowa sałatka śledziowa


Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami. 

Składniki:

400g płatów śledziowych Matias
5 ziemniaków
1 puszka kukurydzy 
6 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
1 por (biała część)
200g śmietany 18%
1 łyżka majonezu
1 łyżka
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po tym czasie pokroić w kostkę.

2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w kostkę.

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ogórki konserwowe i paprykę pokroić w małą kostkę. Por pokroić w półplasterki.

4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę, majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz