Śledź
to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci
rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje
się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi
rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami.
Składniki:
400g
płatów śledziowych Matias
5
ziemniaków
1
puszka kukurydzy
6
ogórków konserwowych
1
czerwona papryka
1
por (biała część)
200g
śmietany 18%
1
łyżka majonezu
1
łyżka
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filety
śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu przez około 3-4 godziny, po
tym czasie pokroić w kostkę.
2. Ziemniaki
ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w
kostkę.
3. Kukurydzę
odsączyć z zalewy, a ogórki
konserwowe i paprykę pokroić w małą kostkę. Por
pokroić w półplasterki.
4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę,
majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać i wstawić do
lodówki aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz