czwartek, 15 marca 2018

Sałatka szpinakowa z zielonym groszkiem, jajkami i paluszkami krabowymi


Szybka w przygotowaniu, pachnąca koperkiem sałatka ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, chrupiących rzodkiewek, jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym sosem smakuje rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania.

Składniki:

70g świeżego szpinaku
100g zielonego groszku Hortex
120g paluszków krabowych surimi
1 zielony ogórek
6-8 rzodkiewek
4 jajka
4 łyżki posiekanego koperku

Sos musztardowy:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Szpinak umyć i osuszyć.

2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Ogórka, rzodkiewki umyć i pokroić w plastry.

4. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki.

5. Paluszki krabowe pokroić w grubsze kawałki.

6. Sos:
Musztardę francuską, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

7. Sałatkę układać na dużym talerzu następująco: szpinak, zielony groszek, plasterki ogórka, rzodkiewki, ćwiartki jajka, paluszki krabowe, polać sosem i posypać koperkiem.






Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!




Znalezione obrazy dla zapytania kolorowy stół z hortex


HORTEX przepisy Matki Natury :)






1 komentarz: