piątek, 16 marca 2018

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem


Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z ryżem to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem beszamelowym smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

200g ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
1/2 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Pulpeciki:
250g mięsa mielonego z szynki
250g mięsa mielonego z kurczaka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki z pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 duże cukinie

Sos beszamelowy:
400ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Następnie podlać bulionem, doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

2. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie wystudzić.

3. Pulpeciki
Wymieszać ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę z pietruszki, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.

4. Sos beszamelowy
Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem i mieszać do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz