piątek, 30 marca 2018

Omlet ze szpinakiem, fetą i zielonym groszkiem


Omlet to doskonały pomysł na szybkie i pożywne  śniadanie. Proponuję szybki omlet ze zdrowym szpinakiem, pachnącymi suszonymi pomidorami, zielonym groszkiem i symbolem greckiej kuchni - słonym serem feta. Ciekawe połączenie smaków na śniadanie z pewnością pozwoli nam energicznie zacząć każdy nowy dzień.

Składniki:

2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 garść świeżego szpinaku
5 łyżek ugotowanego zielonego groszku Hortex
4-5 suszonych pomidorów
30g sera feta
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Szpinak, umyć i osuszyć, następnie przesmażyć przez około 1-2 minuty na rozgrzanej 1 łyżce masła.

2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a ser feta pokroić w małą kostkę.

3. Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.

4. Na podsmażony szpinak, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć zielony groszek, suszone pomidory i ser feta. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.

5. Omlet lekko oprószyć solą, pieprzem i podawać na ciepło.












2 komentarze:

  1. Pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka16 kwietnia 2018 20:41

    bardzo smaczny omlecik :)

    OdpowiedzUsuń