środa, 14 lutego 2018

Słodka sałatka z kurczakiem curry i chrupiącym słonecznikiem


Szybka w przygotowaniu, idealna na imprezę lub drugie śniadanie bardzo aromatyczna sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami.

Składniki:

450g fileta z kurczaka
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka brzoskwiń
300g pekińskiej kapusty
2 marchewki
100g rodzynek
80g łuskanego słonecznika
sól
pieprz
masło klarowane

Sos:
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.

2. Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić.

3. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, a  rodzynki namoczyć w soku z brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

4. Sos:
Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać.

5. Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy, 1/2 sosu, rodzynki, kurczak, pozostała ilość kukurydzy, pozostała ilość sosu, pozostała kapusta z marchewką, brzoskwinie i prażony słonecznik.






2 komentarze:

  1. Anna Piotrowska Bozkiewicz15 lutego 2018 16:42

    sałatka pyszna ja mam jeszcze rodzynki moczone w syropie z brzoskwiń

    OdpowiedzUsuń
  2. O, może zrobię taką jutro na kolację :) zawsze to jakaś odmiana :)

    OdpowiedzUsuń