czwartek, 22 lutego 2018

Ślimaczki zakręcone bazylią


Doskonale wypieczone, zrumienione bułeczki nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski.

Składniki:

Ciasto:
300g mąki pszennej
4g suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
170ml letniej wody

Pesto:
40g świeżej bazylii
50g orzeszków ziemnych niesolonych
1 ząbek czosnku
60ml oliwy z oliwek
10ml soku z cytryny
35g żółtego sera
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 jajko
oliwa

Wykonanie:

1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Pesto:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 cm x 30 cm. Na ciasto wyłożyć przygotowane pesto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Następnie zwinąć w rulon i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Pokrojone plastry ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 min.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz