czwartek, 22 lutego 2018

Sernikowy puch


Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję.

Składniki:

Ciasto:
1,5szklanki maki pszennej
150g masła extra
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1,20kg półtłustego sera
180g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy
4 żółtka
2 całe jajka
2,5 szklanki mleka

Beza:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka octu jabłkowego

Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25 cm x 39 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

2. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka.

3. Beza:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać.

4. Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite białka, rozsmarować na całej powierzchni, ponownie wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut.

5. Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta polać polewą.



1 komentarz: