sobota, 24 lutego 2018

Sałatka z wędzoną makrelą


Tania, szybka i łatwa w przygotowaniu, wyrazista w smaku sałatka na bazie ziemniaków, jajek na twardo, świeżych pomidorów, pachnącego szczypiorku i aromatycznej wędzonej makreli to ciekawa propozycja obiadu w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

7 średnich ziemniaków
2 duże pomidory
1 duża wędzona makrela
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, następnie wystudzić i pokroić w małe kawałki.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

3. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, a szczypiorek umyć i posiekać.

4. Makrelę dokładnie obrać i oczyścić z ości, podzielić na mniejsze kawałki.

5. Do miski przełożyć ziemniaki, jajka, pomidory, makrelę, dodać majonez, musztardę, wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.









2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. Myślałam, że poza pastą nic nie można wyczarować z wędzonej makreli. Muszę wypróbować tę sałatkę :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
    http://domnaetacie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zjadła na kolację :)

    OdpowiedzUsuń