niedziela, 25 lutego 2018

Serowa rolada z zielonym farszem


Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe.

Składniki:

Ciasto serowe:
4 jajka
4 łyżki majonezu
250g sera żółtego gouda
250g sera żółtego edamskiego
sól
pieprz

Farsz:
650g fileta z kurczaka
100g startego, żółtego sera
250g mrożonego, zielonego groszku
50g liści świeżej bazylii
80g orzeszków ziemnych, niesolonych
30g parmezanu
60ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić.

2. Filet z kurczaka pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

3. Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.  Podawać na ciepło lub na zimno.




1 komentarz: