niedziela, 25 lutego 2018

Czekoladowa rozpusta


Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci.

Składniki:

Biszkopt :
6 jajek
70g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
85g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Masa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
500ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki mleka

Masa biała:
100g białej czekolady
200ml śmietanki 30%
150ml mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki żelatyny

Poncz:
130ml kawy espresso
100ml likieru amaretto

Dekoracja:
60g czekolada mlecznej
60g czekolady białej

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić.

2. Mus czekoladowy ciemny:
Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.

3. Mus czekoladowy biały:
Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.

4. Poncz:
Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z likierem amaretto.

5. Dekoracja:
Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki.

6. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami.








5 komentarzy:

  1. ale u Ciebie pysznie :) Obserwuję i życzę miłego wieczorku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka25 lutego 2018 19:15

    Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenie smaków :) poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń