czwartek, 22 lutego 2018

Drobiowy pilaw z brokułem


Lekka potrawka na bazie dzikiego ryżu, aromatycznego, wyraźnie przyprawionego fileta z kurczaka, zielonego groszku, kukurydzy oraz chrupiącego brokułu i prażonych orzeszków.

Składniki:

450g fileta z kurczaka
500g brokułu
150g makaronu ryżowego
1 puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem
60g ziemnych orzeszków
60 startego żółtego sera
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
suszony tymianek
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
3 łyżki oleju kokosowego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić na około 20 minut.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Brokuł podzielić na małe różyczki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

4. Cebulę, czosnek drobno posiekać, oprószyć sola, podsmażyć na oleju kokosowym, dodać fileta i całość usmażyć.

5. Mieszankę kukurydzy z groszkiem odsączyć z zalewy, a orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

6. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.



1 komentarz: