sobota, 10 lutego 2018

Sałatka filet z dorsza na zielono


Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem.

Składniki:

450g fileta z dorsza
150g mrożonego zielonego groszku
150g mrożonego bobu
300g zielonego ogórka
100g świeżego szpinaku
4 łyżki słonecznika
sok z cytryny
sól
pieprz

Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżka wody
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

2. Dressing
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Bób i zielony groszek wrzucić do osobnych garnków z osolonym wrzątkiem i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka pokroić na półplasterki, a szpinak umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

4. Szpinak, bób, groszek i ogórek dokładnie wymieszać, przełożyć na duży półmisek. Następnie wyłożyć kawałki ryby, polać przygotowanym dressingiem i posypać uprażonym słonecznikiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz