piątek, 16 lutego 2018

Ryżowa, kolorowa sałatka z kurczakiem


Szybka i łatwa w przygotowaniu sycąca sałatka na bazie ryżu, aromatycznego kurczaka i kolorowych warzyw w różnej postaci to doskonały pomysł zarówno na imprezową przystawkę jak i na drugie śniadanie w pracy.

Składniki:

200g ryżu
200g fileta z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 puszka konserwowej kukurydzy
400g świeżego brokułu
3 kiszone ogórki
6 jajek ugotowanych na twardo
250g żółtego sera
przyprawa do kurczaka
majonez
sól
pieprz
cukier
masło klarowane

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.

2. Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudzić.

3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a następnie ugotować al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.

4. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

5. Paprykę, czerwoną cebulę, ogórki kiszone i żółty ser pokroić w kostkę.

6. Sałatkę układać warstwami w dużej misce: kukurydza, ryż, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, kawałki fileta z kurczaka, żółty ser, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryka, kiszony ogórek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, jajka, brokuł i cebula (można również wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem). Wstawić do lodówki.



3 komentarze:

  1. Zosia Gotujmy razem16 lutego 2018 20:36

    wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś gotujemy17 lutego 2018 06:31

    Ciekawa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PIĘKNIE WYGLĄDA I NAPEWNO BOSKO SMAKUJE.

    OdpowiedzUsuń