piątek, 16 lutego 2018

Puree ziemniaczane w pieczonym pomidorze


Aromatyczne ziemniaczane puree z wyraźnym musztardowym akcentem podane w pieczonym pomidorze to świetna propozycja podania popularnych w naszych domach ziemniaków w nowatorskiej odsłonie, którą warto wypróbować.

Składniki:

750g ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany kremówki
1 szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
4-5 pomidorów
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, dodać masło, śmietanę, gałkę muszkatołową, musztardę i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków do postaci gładkiego puree.

2. Pomidory umyć, wydrążyć środek, oprószyć solą, pieprzem i wypełnić ziemniaczanym puree.

3. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz