wtorek, 13 lutego 2018

Pijany łosoś


Proste i szybkie w przygotowaniu danie na bazie soczystego, niezwykle aromatycznego łososia w towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje rewelacyjnie i wygląda niezwykle elegancko. Idealne danie na romantyczną kolacje we dwoje.

Składniki:

400g fileta z łososia
4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka soli
4 łyżki ginu
2 pęczki kopru
1 cytryna

Pasta koperkowa:
sok z 1 cytryny
4 pęczki koperku
150g migdałów
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
bułka bagietka

Wykonanie:

1. Marynata
Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej i posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

2. Pasta
Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy w kształcie serca i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

3. Bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Następnie pieczywo rumienimy na suchej patelni grillowej na złoto-brązowy kolor.

4. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serca i bagietki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz