wtorek, 13 lutego 2018

Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, masą malinową i serduszkami


Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, orzeźwiającą masą malinową i serduszkami z galaretki to fajny pomysł na odrobinę słodkości do małej czarnej z drugą połówką.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
150g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 jajka
170 ml mleka
150g mlecznej czekolady

Masa malinowa:
300ml śmietany 36%
1 szklanka malin
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 galaretka malinowa

Wykonanie:

1. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

2. Do miski przesiać mąkę pszenną dodać kakao i proszek do pieczenia.

3. Jajka zmiksować na puch dodać mleko i wcześniej rozpuszczone masło.

4. Połączyć suche i mokre składniki dodać cukier i cukier wanilinowy.

5. Czekoladę pokruszyć-pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

6. Masę czekoladową przełożyć do foremek.

7. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

8. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm i zostawić do zastygnięcia. Po tym czasie wykrawaczem w kształcie serca wyciąć serca z galaretki.

9. Śmietanę ubić z śmietan-fixem, ciągle ubijając dodać cukier puder, a na końcu zmiksowane maliny.


10. Babeczki udekorować masą malinową i serduszkami z galaretki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz