wtorek, 13 lutego 2018

Torcik truskawkowa rozkosz


Wyśmienite, lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków.

Składniki:

Spód:
200g ciastek herbatników „czarnych”
80g masła extra

Masa serowa:
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
100g masła extra
600g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki żelatyny
12 łyżek mleka
200ml śmietany 30%

Mus truskawkowy:
400g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/4 szklanki wody

Dodatkowo:
100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika

Wykonanie:

1. Spód
Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek.

2. Masa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek waniliowy, a na końcu żelatynę rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Mus truskawkowy
Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.




5 komentarzy:

  1. Madzia Pietera13 lutego 2018 22:01

    Cudo :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :-) pysznie wyglada i pewnie tak samo smakuje :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotuj z Cukierkiem18 lutego 2018 01:27

    wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń