sobota, 3 lutego 2018

Pieczone kotleciki z serem, szynką i orzechową nutą


Domowe kotleciki wypełnione aromatycznym serem i szynką szwarcwaldzką dodatkowo wzbogacone orzechami. Klasyka w połączeniu z nowymi składnikami zaskakuje, a co najważniejsze - rewelacyjnie smakuje.

Składniki:

400g mięsa z szynki
300g fileta z kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki natki z pietruszki
2 łyżki kaszy manny
1 bułka kajzerka
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
oliwa
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
10 plastrów żółtego sera (gouda)

Panierka
75g orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

1. Mięso z szynki i kurczaka, cebulę, czosnek zmielić maszynką do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. Do zmielonego mięsa dodać jajko, natkę, namoczoną bułkę i mannę, wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

2. Panierka
Zmiksować w blenderze orzechy, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

3. Na plaster szynki położyć plaster sera i zwinąć w rulon. Ruloniki obłożyć mięsną masą, uformować podłużne kotleciki i obtoczyć w orzechowej panierce.

4. Kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz