sobota, 3 lutego 2018

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami


Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
140g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200g świeżej borówki
cukier trzcinowy + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm.

2. Budyń
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Pycha! Tarta budyniowa z borówkami wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń