środa, 14 lutego 2018

Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową


Wyśmienite drożdżowe ciasto jabłkowe przesiąknięte wyrazistym imbirem oraz aromatycznym cynamonem. Wszystkie smaki idealnie się komponują co sprawia, że drożdżowiec smakuje nieziemsko.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
125g masła extra
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
50g świeżych drożdży
szczypta soli

Masa serowa:
300g półtłustego białego sera
2 żółtka
3 łyżeczki cukru pudru
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Wierzch:
4 jabłka
4cm świeżego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki przyprawy do szarlotki
masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

1. Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2. Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać.

3. Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie  pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać.

4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.  Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.



2 komentarze: