czwartek, 15 lutego 2018

Pomarańczowo - migdałowy indyk


To danie jest idealnym pomysłem na przygotowanie popularnego na naszych stołach fileta z indyka w połączeniu ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy, rodzynek i migdałów.

Składniki:

350g fileta z indyka
80g rodzynek
80g płatków migdałowych
2 duże, słodkie pomarańcze
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej

Sos:
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/2  szklanki soku z cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka mąki pszennej

Dodatkowo;
200g brązowego ryżu

Wykonanie:

1. Cebule bardzo drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać rodzynki,  pokrojony w kostkę filet z indyka i całość smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie.

2. Sos:
Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do indyka.

3.  Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki. Miąższ pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Całość dusić chwilę i pod koniec doprawić do smaku  solą i pieprzem.

4. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.

5. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

6. Na ugotowany ryż przełożyć indyka w sosie i posypać płatkami migdałów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz