niedziela, 28 stycznia 2018

Chleb cebulowy


Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków.

Składniki:

130g mąki kukurydzianej
100g mąki żytniej
250g mąki pszennej
2 jajka
8g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
65g masła
100ml wody
100ml mleka
130g prażonej cebuli
1 łyżka maku
1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu
masło do wysmarowania keksówki

Wykonanie:

1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie). Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz