niedziela, 28 stycznia 2018

Krem pieczarkowy



Mocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

1kg pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
70g selera
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1,5l bulionu warzywnego
120ml śmietany 30%
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.

2. Cebulę i czosnek, obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone warzywa w kostkę, pieczarki i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3.  Krem pieczarkowy podawać z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz