wtorek, 30 stycznia 2018

Kokosowe trufelki



Słodkie kuleczki o delikatnym smaku kokosa z ukrytym migdałem otoczonym aksamitnym kremem.

Składniki:

100g białej czekolady
200ml śmietanki 30%
70g masła extra
6 łyżek mleka w proszku
100g wiórków kokosowych
80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie
3 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:
20sztuk łuskanych migdałów
100g wiórków  kokosowych

Wykonanie:

1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry.

3. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i uformować 20 kulek wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włożyć po jednym migdale i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około dwie godziny.





1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie, używam na ogół innego przepisu na trufle kokosowe, ale muszę wypróbować twój. :)

    OdpowiedzUsuń