wtorek, 9 lipca 2019

Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką


Pyszne tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
130g masła ekstra
1/2 szklanka cukru pudru
2 żółtka

Kruszonka kokosowa:
100g mąki pszennej
50g cukru
70g masła ekstra
4 łyżki wiórków kokosowych

Pianka:
4 białka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego

500g czerwonej porzeczki
4 łyżki cukru
bułka tarta
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

2. Kruszonka kokosowa:
Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

4. Pianka:
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać.

5. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, ubite białka i posypać kokosową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 15-16 tartaletek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz