środa, 10 lipca 2019

Śniadaniowe bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami


Mięciutkie, puszyste bułeczki z aromatycznymi suszonymi pomidorami i oliwkami to doskonały pomysł na domowy wypiek do śniadania.

Składniki:

Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
250ml mleka (ciepłe)
40g świeżych drożdży
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
75g suszonych pomidorów
40g czarnych oliwek
3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
olej do wysmarowania blaszki

Dodatkowo:
Klasyczna Śniadaniowa Bielmar do posmarowania bułek

Wykonanie:

1. Suszone pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w małą kostkę, a oliwki pokroić w plasterki.

2. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól, resztę mleka, śniadaniową, koncentrat pomidorowy i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Na samym końcu dodać suszone pomidory, oliwki i ponownie zagnieść. Następnie postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut.

5. Gotowe bułeczki przekroić na pół, posmarować śniadaniową i podawać z różnymi dodatkami np. sałatą, wędliną lub serem.





Cenisz klasyczne śniadania? Śniadaniowa Klasyczna ma wyjątkowy, lubiany smak i niezmienną od lat recepturę bazującą na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Nie zawiera konserwantów, jest źródłem kwasów Omega 3 i witamin A, D i E. Idealna na kanapki.



Śniadanie uznawane jest od wielu lat za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać, aby było zbilansowane i dostarczało energii na długo – niezależnie od tego, czy jesz je w domu, na balkonie, w biegu czy w pracy. Choć śniadaniowe trendy nieustannie się zmieniają, to Śniadaniowa ze smakiem gości na polskich stołach od prawie 30 lat!





Odwiedź Nas :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz