wtorek, 22 stycznia 2019

Indyk z ryżem w sosie pachnącym Indiami


Niezwykle aromatyczna potrawa z delikatnego, soczystego mięsa z indyka w towarzystwie niezwykle pachnącego cynamonem, kolendrą i curry delikatnie słodkiego ryżu, który idealnie komponuje się z dobrze doprawionym sosem na  bazie mleczka kokosowego z akcentem świeżej kolendry i nutą orzeźwiającej limonki. Pełnowartościowe danie, które dzięki swoim smakom pozwoli pobudzić Wasze zmysły i przenieść się w kulinarną podróż po świecie przypraw.

Składniki:

Ryż na słodko:
250g ryżu basmati
2 cebule
100g rodzynek
120g zielonego groszku
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki curry
1l bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
pieprz
sól

Indyk w indyjskim sosie:
600g fileta z indyka
250g passaty pomidorowej
400ml mleczka kokosowego
1 cebula
4-5 cm imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
sok z 1/2 limonki
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
sól
pieprz
3 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Filet z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.

2. Ryż na słodko:
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem. Dodać ryż, utartą w moździerzu kolendrę, kurkumę, cynamon, curry i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie dodać rodzynki i cały czas podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się al dente. Na koniec dodać ugotowany al dente zielony groszek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.

3. Indyk w indyjskim sosie:
Imbir zetrzeć na tarce, a czosnek drobno posiekać. Na patelni z olejem zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać imbir, czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać utarty w moździerzu kminek z nasionami kolendry, curry, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Sos dokładnie wymieszać, dodać sok z limonki, delikatnie zredukować, następnie dodać kawałki indyka i smażyć do momentu miękkości mięsa.

4. Ryż na słodko podawać z indykiem w sosie indyjskim, całość posypać świeżo posiekaną kolendrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz