Niezwykle
aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych
papryk, intensywnego czosnku oraz nutą
pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni.
Składniki:
650g
fileta z kurczaka
2
ząbki czosnku
3
łyżki oleju
6
łyżeczek przyprawy do gyrosa
1
łyżeczka ziół prowansalskich
tymianek
2
cebule
3
łyżeczki słodkiej papryki
200g
słodkiej śmietany 30%
100g
śmietany 18%
1
czerwona papryka
1
zielona papryka
1
żółta papryka
300ml
sosu chilli
1
zupa cebulowa (w proszku)
100g
śmietankowego serka topionego
600ml
wody
Wykonanie:
1.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła
prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość
dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić
do lodówki na około 60 minut.
2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki
pokrojone w cienkie paski o długości około 2 cm. Całość chwilę smażyć, wlać
wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową,
dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści,
gotować około 15 minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i
doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Moja koleżanka taką robi, jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda super.
OdpowiedzUsuń