sobota, 3 listopada 2018

Zupa gyros


Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku  oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni.

Składniki:

650g fileta z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
6 łyżeczek przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka ziół prowansalskich
tymianek
2 cebule
3 łyżeczki słodkiej papryki
200g słodkiej śmietany 30%
100g śmietany 18%
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
300ml sosu chilli
1 zupa cebulowa (w proszku)
100g śmietankowego serka topionego
600ml wody

Wykonanie:

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2 cm. Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści, gotować około 15 minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.




2 komentarze: