czwartek, 1 listopada 2018

Robaczywy mus czekoladowy na Halloween


Mus czekoladowy z ciasteczkową ziemią, z której wynurzają się kolorowe żelkowe robaki  to moja propozycja deseru dla najmłodszych na amerykańskie święto związane z duchami, wampirami i zombie obchodzone ostatniego dnia października.

Składniki:

100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
200ml śmietany 30%
3 jajka
2 łyżeczki cukru
135g ciastek (czarne markizy)
żelki w kształcie dżdżownic
kakao

Wykonanie:

1. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, a białka również ubić na sztywno.

2. Do żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać żeby nie powstały grudki, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków (ścianki w środku pucharków posypane kakao). Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

3. Markizy wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. Następnie przełożyć do pucharków na schłodzony mus. Wierzch deseru udekorować żelkowymi dżdżownicami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz