niedziela, 18 listopada 2018

Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem


Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z  tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji.


Składniki:


Ciasto:

500g mąki
2 łyżki oleju
około 1 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
650g świeżego karpia bez ości i skóry
2 cebule
3 ząbki czosnku
60g suszonych grzybów
80g kaszy mix ( bulgur, quinoa)
3 łyżki masła
sól
pieprz

Koperkowo- orzechowo masełko:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
70g  orzechów włoskich

Wykonanie:


1. Farsz:
Płaty karpia umyć, pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wodą i gotować kilka minut aż napęcznieją, następnie odcedzić i bardzo drobno pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby i całość chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na  około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Koperkowo- orzechowe masełko:
Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.

6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym.


Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze.



Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Przed Państwem pierogi podane na półmisku z kwadratowej zastawy stołowej Ambition Kubiko :)





Sztućce to niezbędny element wyposażenia każdego domu. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na to, aby nie tylko świetnie wyglądały, ale również na to, aby były wykonane z najwyższej jakości materiałów. Takie właśnie są sztućce firmy Ambition z serii Selene :]




Porcelana Kubiko łączy w sobie te cechy, dzięki czemu jest idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań.
Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości.
 Niekwestionowaną zaletą porcelany Kubiko jest oprócz niestandardowego kształtu, zwiększona wytrzymałość na obtłuczenia.
Funkcjonalność tej zastawy zwiększa dodatkowo odporność na działanie wysokich temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to niezwykle praktyczne rozwiązanie, które sprawdza się przy długotrwałym i bardzo częstym użytkowaniu, zmywaniu. Dlatego też doskonale sprawdza się zarówno w gastronomii, jak i naszych domach.






AMBITION – Z DBAŁOŚCIĄ

Marka Ambition to wysmakowana propozycja dla wielbicieli niebanalnego wzornictwa i wysokiej jakości rozwiązań w przystępnej cenie. Dbamy o każdy detal Twojej kulinarnej przyjemności – od nowatorskich garnków i patelni po wyjątkową zastawę stołową, na której podasz gotowe potrawy. Nasze produkty tworzymy z dbałością.

3 komentarze:

  1. Ciekawe zestawienie farszu. Wypróbuję bo moja rodzinka nie przepada za karpiem. Może taka wersja pierogów przypadnie im do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi pięknie wyglądają... ciekawa jestem tylko jak smakują ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak rzecz gustu wiadomo, ale u mnie zniknęły tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia :) W farszy wyraźnie czuć świąteczną rybkę, do tego pachnące masełko i chrupiące orzechy, efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania.

    OdpowiedzUsuń