niedziela, 21 października 2018

Pasztet z pieczarkami


Mięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach.  Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach.

Składniki:

1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka
400g pieczarek
1 ugotowana marchew
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki masła
sól
pieprz
oliwa i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem.

2. Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch aluminiowych foremek o wymiarach 7 x 20 cm (lub większej keksówki) wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić.






1 komentarz: