sobota, 29 września 2018

Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem



Dyniowe knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej.

Składniki:

350g dyni
400g ziemniaków
1 jajko
230g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
oliwa

Farsz:
350g białego sera
2 żółtka
4 łyżki cukru
skórka starta z jednej cytryny

Dodatkowo:
bułka tarta
masło
cynamon

Wykonanie:

1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree.

2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę.

3. Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy.

5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

6. Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz