niedziela, 30 września 2018

Chlebek bananowy z żurawiną i morelami


Domowy chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości.

Składniki:

260g mąki pszennej
2 jajka
100g masła
100g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
400g bananów
70g suszonej żurawiny
70g suszonych moreli

Wykonanie:

1. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.

2. Morele pokroić na mniejsze kawałki.

3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać.

4. Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do bananów i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ubite białka z żółtkami i cukrem oraz posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach 12 cm x 30 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 50-55 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz