niedziela, 15 lipca 2018

Pikantny kurczak z salsą z mango, kolendry i mięty


Niezwykle aromatyczna, pachnąca świeżą kolendrą, miętą, orzeźwiająca salsa z delikatną słodkością mango, wyrazistym imbirem, limonką i czerwonymi pomidorami to rewelacyjny dodatek do grillowanego pikantnego kurczaka.

Składniki:

500g fileta z kurczaka
pikantna przyprawa do kurczaka
olej do wysmarowania grillowej patelni

Salsa:
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
1 mango
1 limonka
1 pęczek kolendry
1 garść świeżej mięty
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, a imbir obrać i drobno posiekać.

2. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę.

3. Skórkę z limonki sparzyć wrzątkiem, wyszorować i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4. Kolendrę oraz liście mięty umyć i posiekać.

5. Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, mango, posiekany imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miętę, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

6. Fileta z kurczaka umyć, wysuszyć, oprószyć pikantną przyprawą i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.

7. Po tym czasie usmażyć na mocno rozgrzanej, wysmarowanej olejem patelni grillowej. Fileta podawać z przygotowaną salsą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz