niedziela, 15 lipca 2018

Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką


Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami.

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
130g masła
50g drożdży
130ml mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
200g białego sera
1 żółtko
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
500g świeżych czerwonych porzeczek
mleko do posmarowania bułeczek
oliwa do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania bułeczek

Wykonanie:

1. Ciasto:
Masło rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.

2. Masa serowa:
Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać.

3. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, a następnie wystudzić. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem.






1 komentarz:

  1. Pyszności ... a porzeczki mam to przepis będzie idealny :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń