czwartek, 19 lipca 2018

Ogórki z chilli i miodem


Smaczne, pikantne ogóreczki z nutą słodkości doskonałe jako dodatek do mięsa, szczegónie potraw grillowych.

Składniki:

2 kg ogórków 
2 łyżki soli

Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki chilli

Przyprawy na jeden słoik (wielkość ok. 500g):
czosnek - 1 ząbek pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, 
gorczyca 10 -15 ziarenek
pieprz ziarnisty 4-6 ziarenek
ziele angielskie 2-3 ziarenka

Wykonanie:

1. Ogórki pokroić wzdłuż na cztery części (w słupki), posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.

2. Połączyć ze sobą i zagotować składniki zalewy, a następnie zalewę ostudzić.

3. Z ogórków odlać powstałą wodę, ogórki ciasno poukładać w słoikach, dodać do słoików czosnek, gorczycę, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i zalać zalewą. Pasteryzować maksymalnie 10 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz