piątek, 20 lipca 2018

Grillowane roladki z bakłażana


Faszerowane wyrazistym serem, pachnącymi, dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami, aromatycznymi oliwkami i świeżą bazylią zwijane roladki to nie tylko świetna propozycja imprezowej przekąski, ale również ciekawy pomysł na lekki, grillowany obiad w sezonie letnim.

Składniki:

1 duży bakłażan
2 łyżeczki przyprawa do grilla
2 łyżki oliwy
270g sera fety
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 suszone pomidory
12 sztuk drylowanych czarnych oliwek
1 garść świeżej bazylii
pieprz

Wykonanie:

1. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster skropić oliwą, posypać przyprawą do grilla i pieprzem. Po tym czasie plastry bakłażana grillować po 3 minuty z każdej strony i pozostawić aby zmiękły.

2.Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać.

3. Ser feta wymieszać z jogurtem dodać suszone pomidory, oliwki doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Listki bazylii umyć i osuszyć.

5. Każdy plaster bakłażana posmarować wcześniej przygotowanym serkiem, ułożyć po kilka listków bazylii i ciasno zwinąć w roladkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz