środa, 20 czerwca 2018

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami


Tradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych rad babci.

Składniki:

250g liści szczawiu
1l bulionu drobiowego
2 marchewki
5 ziemniaków
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
sól
pieprz
5-6 jajek

Wykonanie:

1. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać.

2. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować.

3. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać.

4. Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować.

5. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.





1 komentarz: