czwartek, 21 czerwca 2018

Ogórkowo - rzodkiewkowy chłodnik


Rewelacyjny chłodnik pachnący świeżym koperkiem na bazie zielonego ogórka, szczypiorku, rzodkiewek połączonych zsiadłym mlekiem i jogurtem naturalnym, podany z jajkiem na twardo to świetna propozycja letniej, chłodzącej zupy na gorące dni.

Składniki:

400g zielonego ogórka
200g rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
370g jogurtu naturalnego
200g zsiadłego mleka
100g śmietany 12%
3 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dodatkowo:
4 jajka

Wykonanie: 

1. Obrane ogórki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek drobno posiekać.

2. Jogurt wymieszać ze zsiadłym mlekiem i śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszać, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki, podawać do chłodnika.






1 komentarz: