środa, 18 kwietnia 2018

Zupa szczypiorkowa z grzankami


Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, która nie zawiera żadnych sztucznych, gotowych dodatków a jedynie zdrowe bogate w witaminy warzywa. Stanowi mix tego co najbardziej potrzebne naszym organizmom. Zupa szczypiorkowa to prawdziwa bomba witaminowa, w mojej wersji z dodatkiem aromatycznego szczypiorku podana z grzankami.

Składniki:

7 ziemniaków
1 pietruszka
4 marchewki
1 szklanka posiekanego szczypiorku
1,5 litra bulionu drobiowego
1 szklanka mleka
3 łyżki śmietany
4 kromki chleba tostowego
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

2. Marchewki, pietruszkę zalać bulionem drobiowym i mlekiem, gotować około 7 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.

3. Do zupy dodać śmietanę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.

4. Chleb tostowy pokroić w kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi i ciągle mieszając zarumienić go na patelni.

5. Zupę podawać z grzankami.




1 komentarz: