piątek, 30 marca 2018

Wielkanocny cytrynowy baranek


Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu. 

Składniki:

Ciasto:
100g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
skórka z połowy cytryny

Masa śmietanowa:
200g śmietany 30%
200g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
8 łyżek mleka

Dodatkowo:
2 migdały
kolorowy lukier

Wykonanie:

1. Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać jajka i dalej miksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy baranka i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35 minut.

2. Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując dodać mascarpone oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną  w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z masy i lukru zrobić oczy, buzię, a z migdałów uszy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz