sobota, 31 marca 2018

Leśny mech z malinami i jagodami Hortex


Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę tylko z Hortex :)

Składniki:

Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku Hortex
330g mąki pszennej
200g cukru
250ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa jogurtowo-owocowa:
800g gęstego jogurtu naturalnego
200g serka homogenizowanego waniliowego
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
6g ekstraktu naturalnego waniliowego
280g mrożonych malin Hortex
280g mrożonych jagód leśnych Hortex
1 galaretka krystaliczna

Dekoracja:
jagody i maliny Hortex do dekoracji
5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków (można pominąć)

Wykonanie:

1. Ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno.  Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania.

2. Masa jogurtowo-owocowa:
Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie galaretkę wlać po równo do dwóch miseczek. Do  jednej miseczki dodać rozmrożone maliny, a do drugiej rozmrożone jagody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 5 łyżek wody, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do miseczek z owocami i dokładnie wymieszać.

3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo-malinową  i posypać rozkruszonym ciastem. Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować malinami i jagodami.




Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!










13 komentarzy:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka31 marca 2018 23:58

    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda te ciasto :)) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Barbara Janik Należy do grupy Co dziś pichcimy?1 kwietnia 2018 16:16

    ooooo jakie pyszniutkie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie tu u Ciebie) ))

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się przewspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iwona Gotuje i testuje8 kwietnia 2018 23:56

    takiego przepisu szukałam, jest lekko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, bajkowy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiola Z działu gotujmy9 kwietnia 2018 10:10

    Muszę w końcu upiec to ciasto, kiedyś jadłam u koleżanki i mi nie zasmakował krem do niego, ale w sumie czemu mam dyskwalifikować ciasto tylko z tego powodu:) A u Ciebie jest jogurtowy krem z owocami to będzie mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszneeeeee .... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, polecam w 100% :) wypróbowane

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń