środa, 21 marca 2018

Polędwiczka nadziewana pesto z zielonego groszku


Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami.

Składniki:

700g polędwiczek wieprzowych  (2sztuki)
18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
tymianek
sól
pieprz
oliwa

Farsz groszkowy:
260g mrożonego zielonego groszku Hortex
50g liści świeżej natki z pietruszki
1 ząbek czosnku
80ml oliwy z oliwek
14ml soku limonki
80g niesolonych orzeszków ziemnych
50g parmezanu
sól morska
pieprz

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut.

2. Farsz groszkowy:
Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać połowę ilości ugotowanego zielonego groszku i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie dodać pozostały zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.













Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu!




2 komentarze:

  1. Małgorzata Rembalaska21 marca 2018 22:25

    Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogusława Gotuję...21 marca 2018 22:26

    Jak ładnie wiosennie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń