sobota, 10 lutego 2018

Ryżowa sałatka z chrupiącymi warzywami


Smaczna, aromatyczna, wiosenna sałatka na bazie ryżu, słodkiej kukurydzy, wyrazistego, lekko ostrego pora, jajka na twardo oraz świeżej chrupiącej rzodkiewki i miniaturowych kolb kukurydzy idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie w pracy.

Składniki:

150g ryżu
10 rzodkiewek
1 słoik mini kolb kukurydzy
1 puszka konserwowej kukurydzy
6 jajek
5 łyżek majonezu
4 łyżki ketchupu
1 pęczek szczypiorku
15cm pora
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i pokroić w kostkę.

3. Kukurydzę i mini kolby kukurydzy odsączyć z zalewy. Mini kolby pokroić na mniejsze kawałki, a pora w piórka. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać.

4. W misce układać warstwami: ryż, 5 łyżek ketchupu, kukurydza, por, połowa jajek, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, mini kolby kukurydzy, pozostałą ilość jajek, rzodkiewki oraz szczypiorek, wierzch oprószyć solą i pieprzem.




1 komentarz: