czwartek, 8 lutego 2018

Rulony z szynki z jajeczną sałatką z awokado


Sałatka z jajkami, awokado, chrupiącymi pestkami dyni, pachnąca świeżymi ziołami i zawinięta w plastrach szynki to świetna propozycja szybkiej w przygotowaniu imprezowej przekąski oraz ciekawa forma podania drugiego śniadania.

Składniki:

10 plasterków szynki
8 jajek
2 awokado
6 rzodkiewek
2 cebulki dymki
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki nasion słonecznika
5 łyżek drobno posiekanej kolendry
1/2 cytryny
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną kostkę.

2. Awokado obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.

3. Cebulę, rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekać.

4. Pestki dyni i słonecznik uprażyć na suchej patelni.

5. Jajka, awokado, cebulę, rzodkiewki, szczypiorek, pestki dyni, słonecznik przełożyć do miski i wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, majonez, musztardę, posiekaną kolendrę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

6. Sałatkę nakładać na plastry szynki i zwijać w rulony, które następnie związać szczypiorkiem.





2 komentarze: