sobota, 24 lutego 2018

Rolada z indyka nadziewana bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami


Aromatyczna rolada to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki.

Składniki:

1kg fileta z indyka
100g suszonych pomidorów
sól
pieprz
mieszanka  przypraw chilli
2 łyżki masła extra

Pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
1 pęczek natki z pietruszki
3 ząbki czosnku
100g orzeszków ziemnych
40ml soku z limonki
80ml oliwy extra virgin
50g sera parmezan
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Umyty filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut.

2. Pesto
Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.

3. Suszone pomidory osuszyć z oliwy i drobno posiekać.

4. Pesto rozsmarować na płacie z indyka, a na wierzchu ułożyć warstwę posiekanych suszonych pomidorów. Całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 40 minut.






1 komentarz: