piątek, 16 lutego 2018

Pikantny łosoś pachnący Azją


Delikatna ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej: ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki, chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki.

Składniki:

400g fileta z łososia
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Marynata:
1 czerwona cebula
3cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 limonka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:
150g mrożonego zielonego groszku
150g ryżu jaśminowego
sok z połowy limonki
sól
pieprz
2 łyżki masła
oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30 minut.

2. Marynata:
Do malaksera wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli, dodać sok z limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu.

3. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

4. Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać ugotowany ryż, zielony groszek, lekko podsmażyć, skropić sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. Łososia podawać na ryżu z zielonym groszkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz