czwartek, 15 lutego 2018

Prowansalskie frytki z selera


Zdrowa wersja frytek z selera obsypanych aromatyczną mieszanką rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, cząbru ogrodowego, oregano oraz majeranku wchodzących w skład ziół prowansalskich mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaka.

Składniki:

1 seler
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Selera umyć, obrać ze skóry, pokroić w słupki tak jak na tradycyjne frytki.

2. Skropić oliwą, obsypać ziołami, solą i pieprzem.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut.

4. Podawać z różnymi sosami jako dodatek do dań mięsnych.



2 komentarze: