czwartek, 8 lutego 2018

Pomidorowy krem z bazyliowymi ślimaczkami


Aksamitny krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii.

Składniki:

Krem:
2 cebule
15cm pora
2 ząbki czosnku
4 marchewki
2 pietruszki
200g selera
3 pomidory
2 puszki pomidorów w puszce
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
2litry bulionu drobiowego                                            
200g koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Naleśniki pomidorowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
300g mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Pesto:
50g liści świeżej bazylii
60g ziemnych orzeszków
1 ząbek czosnku
60ml oliwy z oliwek
10ml soku z cytryny
skórka z cytryny
40g startego parmezanu

Wykonanie:

1. Krem:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego: pora, marchewki, pietruszki i selera. Całość chwilę dusić pod przykryciem. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory, pomidory z puszki, wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać papryki, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Naleśniki pomidorowe:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

3. Pesto:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości około 1,5 cm, podawać z pomidorowym kremem.






1 komentarz: